Πληροφορίες

Τo chocamole φτιάχνει χειροποίητα γλυκά & σνακ με τον πιo υγιεινό και φυσικό τρόπο. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι φυτικά, βιολογικά ή φυσικής καλλιέργειας, εποχιακά και πάνω απ’ όλα εξαιρετικής ποιότητας.

Τα φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα, οι ωμοί ξηροί καρποί και οι σπόροι, την αγαύη, το ωμό κακάο και τα φυτικά έλαια είναι πλούσια σε βιταμίνες, ένζυμα, μέταλλα, αμινοξέα, φυτικές ίνες και ωμέγα-3 και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, μηδενικό κορεσμένο ζωικό λίπος και χοληστερίνη.

Η θερμική επεξεργασία των υλικών, αν χρειαστεί, περιορίζεται στην αφύγρανση σε θερμοκρασία, που δεν ξεπερνά τους 41oC, ώστε να διατηρούνται αναλλοίωτα τα απαραίτητα για τον οργανισμό μας ένζυμα και θρεπτικά συστατικά.

Τα γλυκά & σνακ του chocamole είναι κατάλληλα για χορτοφάγους, βίγκαν, ωμοφάγους, για διαβητικούς, για όσους νηστεύουν, για άτομα με υψηλή χοληστερίνη ή με δυσανεξία στη γλουτένη ή λακτόζη, μα πάνω απ’ όλα για όλους όσοι αγαπούν το σώμα και το περιβάλλον τους.

Όλα ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2007 όταν σε μια εφημερίδα διάβασα για ένα 3ημερο σεμινάριο στο Μουσείο Γουλανδρή με τίτλο »Ανόθευτη Γαία» και επίσημο προσκεκλημένο τον αντιπρόσωπο της ωμοφαγίας και των super foods στην Αμερική, David Wolfe.

Οι λέξεις,όπως χορτοφαγική ωμοφαγία, ζωντανή διατροφή, ένζυμα και υπερτροφές μου ήταν μέχρι τότε άγνωστες και μου κέντρισαν το ενδιαφέρον. Μετά από μια ολιγοήμερη συλλογή πληροφοριών στο ίντερνετ πήρα την απόφαση να ξεκινήσω την χορτοφαγική ωμοφαγία και να δω πως αυτή θα επηρέαζε την φυσική και ψυχική μου κατάσταση. Μέσα λοιπόν σε μια μέρα σταμάτησα να τρώω οτιδήποτε ζωικό(κρέας, αυγά, γάλα, τυρί), επεξεργασμένο,τυποποιημένο και μαγειρεμένο. Έτρωγα μόνο ωμά φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, φυτρωμένους σπόρους  και έδινα μεγάλη προσοχή στο να είναι όλα βιολογικά και φρέσκα.

Τα πρώτα σημάδια ότι βρισκόμουν στο σωστό δρόμο άρχισαν να φαίνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα όπως απώλεια βάρους, καθαρό δέρμα, λιγότερος ύπνος, περισσότερη ενέργεια, ηρεμία, θετικές και δημιουργικές σκέψεις. Αλλά και ως προς το περιβάλλον γινόμουν πιο φιλική με λιγότερες συσκευασίες και σκουπίδια,παραγωγή κομπόστ και περιορισμό χημικών απορρυπαντικών. Γνωρίστηκα με την Άννα Κορακάκη,την Φλώρα Παπαδοπούλου, τον Δημήτριο Δεβελέκο που ακολουθούσαν χρόνια αυτόν τον τρόπο διατροφής και με τις εμπειρίες και γνώσεις τους με βοήθησαν να συνεχίσω αυτόν τον νέο τρόπο ζωής. Χάρισα τον φούρνο και τον αντικατέστησα με έναν αφυγραντή, αγόρασα αποχυμωτή για να φτιάχνω πράσινους χυμούς,ανακάλυψα διάφορα βιβλία με συνταγές για να φτιάχνω γάλα από αμύγδαλα, τυρί από ξηρούς καρπούς και κρακεράκια από λιναρόσπορο. Αυτό όμως που μου προκάλεσε την μεγαλύτερη έκπληξη ήταν όταν έφτιαξα το πρώτο μου ωμοφαγικό γλυκό, μια τούρτα σοκολάτας με κρέμα από κάσιους. Και μπορεί οι φίλοι να μην ενθουσιαζόντουσαν με τα κρακεράκια λιναρόσπορου αλλά με τα γλυκά αναφωνούσαν όλοι…..μμμμμμμμμμ πεντανόστιμο!

Δεν έχανα ευκαιρία να δοκιμάζω νέες γλυκές συνταγές και να τις δίνω σε φίλους να τις δοκιμάσουν.

Έτσι σιγά σιγά και με την προτροπή μιας φίλης δημιουργήθηκε το 2010 η ιδέα του chocamole και όταν μερικές στιγμές χάνω το θάρρος μου, ανοίγω το λεξικό και διαβάζω την ετυμολογία της λέξης chocamole:

1.) To always work towards a goal using whatever means necessary

2.) Also a healthy desert using avocados and chocolate.

Γιατί η τροφή που δεν έχει μαγειρευτεί ή επεξεργαστεί περιέχει όλα εκείνα τα ένζυμα που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να συντελεστούν όλες οι χημικές διεργασίες (όπως η πέψη, ο μεταβολισμός της τροφής σε ενέργεια, η αποτοξίνωση, η παραγωγή ορμονών, η επιδιόρθωση των κυττάρων κλπ) που τον διατηρούν στη ζωή! Τα ένζυμα λοιπόν είναι η ζωτική ενέργεια της τροφής. Όταν όμως μαγειρεύουμε ή επεξεργαζόμαστε την τροφή μας τα ένζυμα καταστρέφονται και αναγκάζεται το σώμα μας να χρησιμοποιήσει τα δικά του ένζυμα.

Ο κάθε άνθρωπος γεννιέται όμως με ένα συγκεκριμένο απόθεμα ενζύμων και όσο εμείς δεν τροφοδοτούμε τον οργανισμό μας με τροφές πλούσιες σε ένζυμα τόσο θα διαταραχτεί η ισορροπία του σώματος, θα διασπαστεί η ορμονική αλληλεπίδραση μεταξύ των ενζύμων και θα ακολουθήσει η ασθένεια. Τα πρώτα συμπτώματα της έλλειψης ενζύμων από τον οργανισμό είναι χρόνια κόπωση, δυσκολία συγκέντρωσης, αϋπνία, νευρικότητα, αλλεργίες, δερματικά προβλήματα, προβλήματα πέψης, παχυσαρκία και άλλα πολλά.

Η μαγειρεμένη λοιπόν τροφή είναι νεκρή τροφή! Επίσης εάν καταναλώνουμε ζωικές τροφές και γαλακτομικά το περιβάλλον του εντέρου μας γίνεται όξινο και καταστρέφονται τα ένζυμα που υπάρχουν σε αυτό. Άλλωστε πως μπορεί να διατηρηθεί η ζωτικότητα του οργανισμού μας εάν τρεφόμαστε με τον θάνατο άλλων οργανισμών; Όσο πιο ωμή και ακετέργαστη είναι η τροφή μας τόσο περισσότερη ζωτική ενέργεια εισάγουμε στον οργανισμό μας!

Όσο πιο πολλή τροφή καταναλώνουμε χωρίς ένζυμα τόσο αυτή γίνεται λίπος και όχι ενέργεια!

Οι συνειδητές επιλογές που κάνουμε στην διατροφή μας μπορούν να βελτιώσουν το φυσικό, διανοητικό και συναισθηματικό μας επίπεδο αλλά και το περιβάλλον μας!